Årsaker

"Etter å ha født mitt yngste barn startet problemene. Jeg kunne stå ved stellebordet, rett ved toalettet og kjenne at det kom, og det måtte bare komme, jeg kunne jo ikke slippe barnet."
Kvinne, 34 år

Det er mange årsaker til analinkontinens, og tilstanden er ofte forårsaket av flere faktorer. Den største enkeltfaktoren er skade på lukkemuskelen som oppstår under vaginal fødsel. Selv om skaden oppdages og repareres med en gang, vil 30-50% få vedvarende lekkasjesymptomer i større eller mindre grad. Dette forklarer hvorfor analinkontinens er 10-20 ganger hyppigere hos kvinner enn menn.

Operasjoner rundt endetarmen og i bekkenet, nevrologiske sykdommer, medikamenter, tarmsykdom som gir løs konsistens, skader etter stråling av kreft, og overgrep er også blant årsakene til avføringslekkasje. Fordi det kan være mange årsaker til inkontinens, er det viktig å kartlegge sykdommen og mulige årsaker, grundig. 

Illustrasjonsfoto. Avføringslekkasje er 10-20 ganger hyppigere hos kvinner enn hos menn. Årsaken er skade på lukkemuskelen som oppstår i forbindelse med fødsel.