Operasjoner

Prostataoperasjon

Kreft i prostatakjertelen er i dag den hyppigste kreftform blant menn i Norge  Denne kjertelen ligger foran endetarmen og omkranser urinrøret som en mansjett ved utløpet av urinblæren. Operasjoner på prostata medfører inngrep svært nær muskulaturen og nervene som styrer urin og avføring, og det er en risiko for å bli plaget av analinkontinens i etterkant av slike operasjoner.

Bilde som viser utsnitt fra en operasjon
Operasjon i endetarmen

Ved fjerning av fistler eller hemoroider i området rundt endetarmen, kan det komme skade på lukkemuskelen, og man kan i etterkant få problemer med å holde på avføringen.

I tilfeller av svulst eller kreft i endetarmen kan det være nødvendig å fjerne en del av endetarmen. I motsetning til den lange tynntarmen, er endetarmen kort, og en del av lagringskapasiteten blir redusert med et slikt inngrep. Dette kan føre til lekkasjeplager.

Utlagt tarm

Etter sykdom eller operasjon er det noen ganger nødvendig å legge ut tarmen midlertidig, det vil si lage en stomi. Når man da etter en tid legger tilbake tarmen, kan det bli problemer med lekkasje av avføring på grunn av at lukkemuskelen ikke har vært aktiv. Plagene er ofte forbigående. 

Strålebehandling

Kreftsvulster i bekkenet behandles av og til med strålebehandling. Dessverre klarer man ikke å stråle kun kreftcellene. De friske cellene rundt blir også påvirket. Dette kan ha negativ effekt på avføringen. For eksempel kan slimhinnen i endetarmen bli skadet, noe som medfører nedsatt lagringskapasitet i endetarmen. Dette kan føre til lekkasje av avføring.