Når fastlegen har utredet, og eventuelt kommer frem til at problemet må tas videre for behandling, sender legen en henvisning til spesialist på sykehuset, hvor du kommer til en lege eller sykepleier.
På sykehuset gjør de videre utredning på ulike måter vurdert ut fra opplysninger i henvisningen. Det mest vanlige er at legen kjenner på endetarmen, ser et stykke opp i endetarmen (rectoscopi), og gjør ultralyd av endetarmen for å se om muskelapparatet er intakt. Dette er ofte det første som blir gjort, men det er en rekke andre undersøkelser som kan være aktuelle hvis legen trenger mer informasjon.
Under er en oversikt over mulige undersøkelser. Det er ikke nødvendigvis behov for alle undersøkelsene i forbindelse med utredningen.
- Inspeksjon: Spesialisten vil se og kjenne på området rundt analåpningen, samt kjenne på muskulaturen ytterst i rektum.
- Rectoscopi: Legen ser på nedre del av tarmen
- Anal ultralyd: Ved hjelp av ekko fra lydbølger, får man bilder av rektum, sfinktermuskulaturen (lukkemuskelen) og nærliggende vev.
- Sensibilitetsstest: Viser følsomheten for fylning og gir svar på hvor stor mengde avføring endetarmen kan holde.
- Defecografi: Dette er en røntgenundersøkelse hvor man får svar på om tykktarmen tømmer seg normalt.
Etter å ha undersøkt deg grundig, vurderer spesialisten om det er behov for konservativ behandling eller inngrep.
Kilder
Faglige retningslinjer for utredning og konservativ behandling av anorektale funksjonsforstyrrelser (2019). Retningslinjen er utarbeidet av Norsk gruppe for konservativ behandling av anorektale funksjonsforstyrrelser.