Årsaker

"Etter fødselsskaden var jeg konstant redd for å ikke ha kontroll på luft, urin og avføring. Jeg holdt meg hele tiden og etterhvert kom smertene i tillegg"
Kvinne, 28 år
Muskulær årsak

Spenninger i muskelvev i bekkenet, og særlig i bekkenbunnsmuskulaturen har ofte en sentral rolle ved dysfunksjoner og smerter fra underliv/bekken. Dette gjelder både hos kvinner og menn. Smerter fra muskulatur beskrives ofte som ”tannpine”, en dyp, vanskelig lokaliserbar smerte.

Generelt er det lurt å lære seg å kjenne forskjell mellom spenning og avspenning av bekkenbunnsmuskulaturen og for mange er det veien til bedre funksjon og mindre smerter.

Utsnitt av en person som holder hendene mot magen som i smerte
Nervesystemet
"Jeg forstår ikke hvorfor jeg har smertene mine. Legene har undersøkt meg mange ganger uten at vi finner noen årsak til de smertene jeg har. Dette er svært vanskelig å forholde seg til."
Kvinne, 35 år

Nervesystemet består av hjernen, ryggmargen og alt av nerver til hele kroppen. Dette systemet er en forutsetning for all fornemmelse of funksjon.

Uten smerteopplevelse vil vi ikke kunne ta vare på oss selv, fordi vi ikke kjenner det potensielt skadelige. Smerter er kroppens sterkeste og viktigste signal for overlevelse, og smerten er derfor vanskelig å overse.

Når smerter har vedvart over tid vet vi at nervesystemet blir «hypersensitivt». Dette medfører at smertene kan øke i intensitet og omfang uten at det betyr at smertene er et signal om økt skade eller sykdom.

"Smertene startet etter at jeg fikk fjernet hemoroider."
Mann, 45 år

Noen ganger påvirkes nerver direkte av:

  • Operative inngrep i områder hvor nerven ligger
  • Arrvev etter for eksempel strålebehandling
  • Prolaps eller strukturelle endringer i rygg eller bekkenet
  • Skade av nerver eller annet vev i bekkenet som følge av for eksempel fødsel, ulykke eller lignende
  • Høy spenning i muskulatur/vev og dermed avklemming av nerven der den passerer
Bekkenets hovednerve

Bekkenets hovednerve kalles Nervus Pudendus. Nervus Pudendus sørger for at vi har kontroll over muskulatur i bekkenet, over vannlating og tømming av avføring. I tillegg gir den følsomhet i klitoris, tuppen av penis, kjønnsleppene, bakerste del av pungen og endetarmen. Om denne påvirkes kan pasienten oppleve ulike symptomer inkludert smerter.

Hvis du vil lese mer om pudendal påvirkning finner du lenke til engelsk nettside under «Ressurser».