Mestring

"Det å lære hva jeg skal gjøre for å unngå å spenne meg så fryktelig har vært redningen min."
Mann, 41 år
"God helse har den som har evne og kapasitet til å mestre og tilpasse seg livets uunngåelige vanskeligheter og hverdagens krav."
Professor Peter f. Hjort.

Mestring er et mangetydig begrep. Innen psykologien brukes «mestring» om en persons evne til å håndtere livshendelser, situasjoner og påkjenninger som overstiger det som kan klares på ren rutine. Mestring kan i stor grad læres gjennom teori, og ikke minst gjennom erfaring (øvelse).

En rekke definisjoner av mestring innen helse peker på at mestring handler om at den enkelte person endrer forestillinger, følelser og atferd på en måte som gjenoppretter mening og sammenheng i livet, som bidrar til å bearbeide følelsesmessige reaksjoner, problemløsning og forbedret livssituasjon. Les mer om mestring på Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse.

Pasienthistorier om tilfriskning
"I perioder kan jeg få veldig vondt under avføring og kjenner at jeg spenner meg i bekkenbunnen. I de periodene har jeg hatt smerter i skjeden også. Det er som om alt henger sammen i underlivet. Jeg har begynt å kjenne når jeg er anspent og kan riste litt løs. Nå vet jeg at når man anspenner seg så stenger man for pusten. I stedet kan man bruke litt rom og slippe seg ut litt."
Kvinne, 32 år
"Jeg har lært meg å kjenne på smertene mine. Jeg har åpnet et lokk hos meg selv som jeg aldri har tillatt meg å åpne før. Før så har smertene bare vært der, men nå setter jeg litt ord på dem framfor å bare gjemme dem bort. Jeg tillater meg selv å ha det litt tøft innimellom. Det ligger der når det er travelt og hektisk, at nå må jeg huske å slappe av, puste litt og tøye litt. For før har jeg bare kjørt på hele veien. Selv om jeg så vidt har klart å gå ut av senga så har jeg løpt maraton etterpå, for å sette det på spissen."
Mann, 50 år
"Jeg tror jeg har blitt tøffere i det siste. Jeg tørr å si fra og har fått det bedre med meg selv. Men det har ikke vært så lett å få til å slappe av bare med å tenke det. Det har nok vært hele sammenhengen. Jeg fikk en jobb som jeg trivdes i, ble kjent med folk og fikk anerkjennelse. Da tror jeg kroppen begynte å slappe litt mer av automatisk. Jeg har gått og bekymra meg unødig."
Mann, 31 år
"I det siste har jeg begynt å ta den plassen jeg trenger. I stedet for å sitte å anspenne meg en hel busstur for å gi plass til andre, så senker jeg skuldrene og puster. Hvorfor skal jeg sitte så fryktelig fint i bussen bare fordi jeg er dame. Jeg kan vel få lov å slippe meg litt løs, lene meg bakover og til og med slippe beina litt fra hverandre."
Kvinne, 38 år
"Smerter ved samleie har jeg hatt i mange år. Jeg har trodd at det skulle være sånn og har akseptert mye smerter. Derfor begynte jeg hos psykolog, for å bli ferdig med de ubearbeidede tingene. Nå har jeg truffet en ny mann. Jeg er ikke så redd for ting i underlivet lengre og har masse glede av samliv. Å ha forstoppelse har også vært vanskelig i forhold til samliv. To ganger har jeg operert bort hemorroider. Jeg har følt meg skitten, og har vært redd for at det skulle være lukt. Nå kjenner jeg en helt annen ro, jeg tenker ikke på det. Jeg bruker ballongsprøyte med vann og olje og er ikke så bekymret for å bli forstoppet lenger. Jo flere ulike måter jeg kan mestre det på jo mere slapper jeg av. Det er ikke noe vits i å gå å snurpe igjen lenger, for å si det sånn."
Kvinne, 46 år

Pasientberetningene over viser til hvordan disse pasientene har klart å skape endringer i sin tilværelse på ulike måter, og på ulike felt, og at dette har gitt en tilfriskning.