Symptomer

"Når jeg ikke kan sitte blir det vanskelig å delta i sosiale aktiviteter."
Kvinne, 32 år

Langvarige underlivssmerter beskrives som smerter fra nedre del av mage, bekken, underliv og organer i underliv som har vedvart mer enn 6 mnd. Smertene er ofte kraftigere enn man skulle tenke seg ut fra sykehistorie og kan påvirke flere daglige aktiviteter da smertene er lokalisert i et sentralt område av kroppen. 

Vanlige symptomer ved tilstanden kan være:

 • Problemer og smerter ved tømming av tarm og blære
  Les mer om tømmingsproblemer for urin eller avføring
 • Blæreplager i form av tilbakevendende symptomer på urinveisinfeksjoner
 • Hyppig vannlatnings- og/eller avføringstrang
 • Forstoppelse
 • Problemer ved seksuell aktivitet
 • Nedsatt seksuell lystfølelse
 • Smerter når du sitter eller er i bevegelse
 • Fissur, sår i huden rundt endetarmsåpningen som kommer og går og gir sviende smerte ved avføring
  Les mer om fissur
 • Sårhet i huden rundt skjede
 • Hemoroider (utposninger av blodårer i endetarmen) 
  Les mer om hemoroider
 • Irritabel tarm (vekslende løs/hard mage)
  Les mer om irritabel tarm
 • Muskelspenninger og smerter flere steder i kroppen
 • Symptomrettet behandling som ikke har gitt langvarig effekt
Langvarige smerter

Det å leve med langvarige smerter gjør noe med hele deg. Det påvirker både adferd og emosjoner.
Det er vanlig å ha en følelse av å:

 • være nedtrykt eller deprimert
 • ha problemer med søvn
 • kjenne på uro og engstelse

Slike følelser påvirker smerteopplevelsen negativt, og kan være med på å forsterke smertene.

Om smertene har vart lengre enn seks måneder, kalles tilstanden innen medisinen for «kroniske smerter». Dette er ofte en sammensatt tilstand og smertene er i seg selv den største utfordringen. Langvarige underlivssmerter kan ha flere forskjellige årsaker.

Bekkenets anatomi

Bekkenet er et komplekst kroppsområde som inneholder mange ulike strukturer som utgjør bevegelsesapparatet (eks muskler og skjelett, ledd, leddbånd/ligamenter og støttevev). Bekkenet inneholder også ytre og indre kjønnsorganene, samt tarm og blære.

Både kvinner og menn kan få underlivssmerter. Mye er felles og er allerede beskrevet i teksten over, men da vi har ulik anatomi i underliv og bekkenorganene er det også ulikheter i tilstanden hos kvinner og menn.

Kvinner og menn får ofte ulike diagnoser knyttet til dysfunksjon og smerter fra bekkenet.

Underlivssmerter hos menn
"Jeg gruer meg til å gå på do fordi det alltid gjør vondt. Det kjennes som om noe revner."
Mann, 30 år

Menn beskriver ofte smerter fra blære, penis, testikler og endetarm. Ofte kalles disse smertetilstandene for kronisk prostatitt, spastisk bekkenbunn eller smertefull blære (interstitiell cystitt). Les mer om interstitiell cystitt

Underlivssmerter hos kvinner
"Smertene påvirker alle deler av livet mitt. Det å være i bevegelse, det å kunne sitte, gå på do og ikke minst påvirker det mitt seksualliv."
Kvinne, 41 år

Kvinner beskriver ofte smerter fra blære, skjedeåpning, livmor og endetarm. Det er ikke uvanlig at disse tilstandene blir kalt kronisk urinveisinfeksjon, dyspareuni (smerter ved samleie), vestibulitt, vulvodyni (smerter i området rundt skjedeåpning) eller smertefull blære (interstitiell cystitt). Les mer om interstitiell cystitt og vulvodyni. Vulvaforum har en nettside som heter vulva.no hvor du finner mye informasjon om sykdommer i ytre deler av underlivet. 

Normalfunksjon i bekkenet

Svært komplekse mekanismer, som inkluderer det automatiske nervesystemet (autonome nervesystemet) sørger for normal funksjon i bekkenområdet.

Bekkenbunnsmuskulaturen danner som navnet sier bunnen i bekkenet. Denne samlingen av muskulatur gir støtte til indre organer. Ved sammentrekning lukker musklene rundt urinrør, endetarm og skjede (hos kvinner) og er med på å sørge for at du ikke lekker urin eller avføring.

Bekkenbunnen skal normalt slappe av ved toalettbesøk slik at du får til å tømme både blære og tarm. Det er også viktig å kunne slappe av i bekkenbunnen ved samleie.

Funksjonsforstyrrelser i bekkenet

Forstyrrelser i organene medfører ofte endret funksjon av muskulatur. Motsatt vil forstyrrelser i muskler kunne gi forstyrrelser av funksjonen til organene i bekkenet.

Ved økt belastning, som stress, kan det oppstå forstyrrelser i normalfunksjon. Forstyrrelsene kan ligge på mange nivåer i vår sammensatte organisme og de ulike nivåene påvirker hverandre gjensidig. Eksempelvis vil stress blant annet gi økt spenning i muskulatur, inkludert bekkenbunnen. Spenninger i bekkenbunnen vil kunne gi smerter ved samleie, og problemer med å tømme blære og tarm.

Lekkasjeproblematikk, både av urin og avføring, kan føre til økte spenninger i bekkebunnen, både bevisst og ubevisst.

Indre organer (blære, tarm, skjede, livmor, prostata) kan tilsvarende bli påvirket av stress og belastninger. Dette kan for eksempel gi følger som problemer med fordøyelse og/eller hyppig vannlatningstrang. For de fleste er dette gjenkjennbart i situasjoner der vi gruer oss til noe.

Det er mange eksempler på hvor sammensatt organismen fungerer. Har man opplevd smerter fra underliv/bekken, ved for eksempel samleie eller avføring, vil det være vanskelig å slappe av i disse sammenhengene. Ved forventet smerte spenner vi muskulaturen og kommer inn i en ond sirkel der forventning om smerte forsterker smertene.