Hva gjør fastlegen

Når du kommer til fastlegen er det viktig at du forteller om dine vannlatingsplager og hva som er hovedutfordringen med plagene. Ut fra din historie kan fastlegen danne seg et bilde av en tenkt diagnose. Fastlegen sjekker kanskje for urinveisinfeksjon for å kunne utelukke det. Det er vanlig at fastlegen undersøker prostata på menn og tar en gynekologisk undersøkelse på kvinner. 

Hvis fastlegen vurderer at du trenger videre utredning for ditt problem, henvises du til spesialist (urolog/gynekolog/uroterapeut). 

Hvis fastlegen vurderer det slik at det er behov får du resept på antibiotika eller blæredempende medisiner. Du kan også henvises til fysioterapeut med spesialisering på bekkenbunnen eller uroterapeut. 

Før fastlegen eventuelt henviser til spesialist, er det noen ting som skal være kartlagt og være en del av henvisningen. Under er det listet opp kartleggingsspørsmål og svarene på disse er viktig informasjon å ha med. 

Kartlegging

  1. Født barn? Hvor mange og evt. problemer i forbindelse med fødsel?
  2. Når og i hvilken forbindelse startet problemene?
  3. Resultatene for nøyaktig ført vannlatingsdagbok (drikke- og miksjonsliste) for tre døgn.
  4. Hvilken type inkontinens? Anstrengelses-, hastverks-, dryppelekkasje?
  5. Følelse av ufullstendig tømming?
  6. Urinveisinfeksjoner, eventuelt hvor ofte?
  7. Smerter i forbindelse med blærefylling eller -tømming?
  8. Problemer i forbindelse med samleie?
  9. Tidligere behandling for urinlekkasjen: Konservativ eller kirurgisk?
  10. Problemer med avføringslekkasje eller forstoppelse?
  11. Hormoner eller medikamenter?

Ved utredning av urinlekkasje hos pasienter med multippel sklerose (MS) kan denne veilederen, utarbeidet av Nasjonal kompetansetjeneste for multippel sklerose, være nyttig både for pasient og helsepersonell.