Mestring

"Jeg var på hyttetur i påsken sammen med venner. Det er ikke helt enkelt, men jeg planlegger godt og er nøye med kost og rutiner, så går det greit. Det blir for kjedelig å sitte hjemme hele tiden."
Mann, 30 år
Å leve med avføringslekkasje

Hvis behandlingen bare delvis eller ikke er vellykket, kan man måtte innse at dette er noe man må leve med. I så tilfelle er det flere ting som kan gjøre situasjonen lettere, og målet må være å leve så normalt som mulig.

Bilde av en mann i hvit skjorte som holder hendene på hoftene og ser fast mot kamera
Hva kan gjøre situasjonen bedre?
 • Hjelp og motivasjon
  Ved å ta skrittet med å søke hjelp og nå frem til helsepersonell som jobber med avføringslekkasje, vet vi at situasjonen blir lettere. Det å få forståelse og aksept for at dette er et problem, kan i seg selv gi en bedre hverdag.
 • Spise, drikke, leve normalt
  ”Jeg sluttet å spise mat for å unngå å få så mye avføring”, er en setning vi dessverre hører av og til. Denne strategien gjør imidlertid ikke livssituasjonen bedre. Man går ned i vekt, og taper muskelmasse og energi.
 • Åpenhet og støtte i familien
  Å skjule store problemer for sine nærmeste kan føre til at man isolerer seg fra dem. De nærmeste vil ofte vite at noe er galt, og det er bedre å si at man har et problem. Da gir man dem rundt seg sjansen til å ta hensyn og hjelpe til med tilretteleggingen av hverdagen. Vi som mennesker er avhengige av å ha andre mennesker rundt oss som kan støtte oss når vi trenger det.
 • Kartlegge og tilpasse hverdagen
  Ved å kartlegge når problemene er verst, blir det lettere å fungere i hverdagen. Når kommer lekkasjene, er det noe spesielt som utløser dem, og er det noen hjelpemidler som vil kunne bedre situasjonen? Helsepersonell vil kunne veilede og anbefale tiltak.
Avføringslekkasje og seksualitet

Behovet for nærhet og kontakt er sterkt og viktig, og frykt for for eksempel lukt kan gjøre at den som lider av lekkasje setter opp en barriere mellom seg og sine nærmeste. Bare det å prate åpent om problemet i et parforhold kan senke denne barrieren. Det er ikke lett å være partner og ikke forstå hva din nærmeste går gjennom. Ved å ha en åpen kommunikasjon kan man unngå konflikter, både uttalte og uuttalte, noe som skaper rom for nærhet.

Nærhet er noe alle trenger, både pasient og pårørende.