Konservative tiltak

Optimal avføringskonsistens er ofte første steget i behandlingen både når det gjelder lekkasje og tømmingsproblemer for avføring. Noen tiltak for optimalisering kan man gjøre selv, men dersom man ikke når ønsket effekt er det er det hjelp å få.

Ulike typer avføringskonsistens
Bilde av Bristolskalane for de 7 typer avføring fra flytende (type 7) til hard (type 1)
Bristol Stool Scale. Reprodusert med tillatelse fra Dr KW Heaton, Reader in Medicine at the University of Bristol. 2000 Norgine Pharmaceuticals Limited.

Bristol skala, også kalt Bristol stool scale/chart, er et diagnostisk verktøy som klassifiserer avføringskonsistensen i syv ulike kategorier. Kategoriene en til syv graderes fra fast avføring (1) til flytende avføring (7).

Ved problemer både med lekkasje og tømming ønsker man å tilnærme seg kategori fire som regnes som normal avføring. Denne avføringstype er mest optimal for å oppnå kontinens samt komplett tømming.

Hyppighet av avføring varierer fra person til person. Det er ikke et mål i seg selv å etterstrebe et spesifikt mønster såfremt at mønsteret i seg selv ikke er et problem. Selv om det ofte refereres til at avføring en gang per dag er det normale, vet man at dette ikke er gjeldende for alle.

Regulering av avføringskonsistens

Optimal avføringskonsistens er ofte første steget i behandlingen både når det gjelder lekkasje og tømmingsproblemer for avføring. Noen tiltak for optimalisering kan man gjøre selv, men dersom man ikke når ønsket effekt er det er det hjelp å få.

Kostråd

Alle kostråd er generelle. Det finnes få studier med evidens for hvilke konkrete matvarer som påvirker avføringskonsistensen. Det er derfor viktig å ta utgangspunkt i egne erfaringer og kostråd for så å prøve seg frem for å finne de matsortene som fungerer og de som fører til forverring.

Kost som kan føre til/forverre løs avføring

Sterkt krydret mat, fet mat, mat og drikke som inneholder koffein (kaffe, cola og energidrikker), alkohol og kunstig søtstoff (sorbitol og xylitol). 

Uoppløselig fiber vil trekke med seg væske i tarmkanalen slik at avføringen blir løsere, får et større volum og gi et hyppigere behov for tarmtømming. Eksempler uoppløselig fiber er; hele korn, alle typer kål, mais, nøtter, kjerner og frø samt tørket frukt.

Kost som kan virke stoppende på løs avføring

Inntak av oppløselig fiber er gunstig. Oppløselig fiber trekker til seg vann og gir en mer geleaktig og samlet avføring. Eksempler på matvarer som inneholder oppløselige fiber er havre, bygg, banan, eple, potet, gulrot og søtpotet.

Kostråd ved forstoppelse

Kostendringer i forhold til kronisk forstoppelse (obstipasjon) er sjeldent effektivt, men kan ha effekt ved forbigående episoder med forstoppelse.

Økt inntak av fiber er effektivt, parallelt med økt væskeinntak. Matvarer som svisker, kli, probiotika og kiwi kan mykgjøre konsistensen.

Kostfibertilskudd

Ved løs eller flytende avføring er regulering av avføringskonsistens med bruk av loppefrøskall/ispaghulafrøskall (Vi-Siblin, Lunelax) effektivt og bør forsøkes dersom kostråd ikke fører frem. Dette er kostfiber som røres ut i vann og inntas i henhold til bruksanvisning. Anbefalt optimal dose er 7,1 gram loppefrøskall/ Ispaghulafrøskall per dag, men dosen bør tilpasses anbefalingene på gjeldende produkt. Ved forstoppelse er det viktig at man inntar tilstrekkelig væske, ca 1,5-2 liter per døgn. Behandling med loppefrøskall/ispaghulafrøskall  gir lite bivirkninger. Man kan kjøpe disse produktene uten resept på apoteket. 

Medikamentell behandling

Det finnes ulike medikamenter som har effekt på både løs og hard avføring. Noen av disse er reseptfrie, mens andre må foreskrives av lege. Det er viktig at man følger anvisning på pakningsvedleggene. Ved langvarige tilstander bør man få utredet årsaken til plagene.

Medikamenter ved løs avføring/diaré:
Loperamid (Immodium) 2 mg 16 kapsler (reseptfri)
Loperamid (Immodium) 2 mg i større pakninger (reseptbelagt)

Graviditet og amming:
Det er begrenset erfaring ved bruk av Loperamid under graviditet. Rådfør deg derfor med lege før bruk dersom du er gravid. Bruk ikke Loperamid hvis du ammer. Små mengder av legemidlet kan gå over i morsmelken.

Medikamenter ved forstoppelse

Osmotiske legemidler trekker vann inn i tarmen og mykgjør avføringen:
Makragol (Movicol) finnes i pulver (reseptbelagt)
Laktulose/ Duphalac mikstur (reseptfri)

Peristaltikkfremmende legemidler øker tarmens naturlige bevegelse:
Bisacodyl preparat (for eksempel Dulcolax) (reseptbelagt)
Natriumpicosulfat (for eksempel Laxoberal) (reseptbelagt)

Alle legemidlene nevnt over kan brukes under graviditet og amming.

Fysisk aktivitet

Det er mange positive helseeffekter av fysisk aktivitet og mosjon. Dette gjelder også på tarmfunksjonen. Fysisk aktivitet fremmer tarmens bevegelse (peristaltikk) og bidrar positivt, spesielt ved hard avføring. Helsedirektoratet anbefaler minimum 30 minutters daglig fysisk aktivitet med moderat intensitet.  

Dovaner og sittestilling

Dette er svært viktig for en komplett tømming uten å måtte presse overdrevent.

  1. Bygg opp under beina med feks. en fotkrakk slik at knærne kommer over hoftehøyde.
  2. Slapp av i skuldre, len deg litt forover og støtt albuene på knærne.
  3. Slapp av, pust godt og slipp ut magen.
  4. Unngå overdreven trykking, men fokuser på å ”åpne opp” for avføring.
  5. Bruk litt tid på å konsentrere deg om å la avføringen komme i gang av seg selv.
  6. Spill på lag med den naturlige tarmrefleksen som settes i gang ca 20 minutter etter et måltid.
Illustrasjon av korrekt sittemåte på toalettet med med en stilisert person som har fotene på en skammel så knærne kommer høyt opp og piler som viser hvordan du skal lene deg. Tekst: Trinn 1 - Knærne høyere enn hoften
Illustrasjon av korrekt sittemåte på toalettet med med en stilisert person som har fotene på en skammel så knærne kommer høyt opp og piler som viser hvordan du skal lene deg. Tekst: Trinn 2 - Len fremover og hvil albuene på knærne
Illustrasjon av korrekt sittemåte på toalettet med med en stilisert person som har fotene på en skammel så knærne kommer høyt opp og piler som viser hvordan du skal lene deg. Tekst: Trinn 3 - Spenn magen ut og rett ryggen
Illustrasjon av korrekt sittemåte på toalettet med med en stilisert person som har fotene på en skammel så knærne kommer høyt opp og piler som viser hvordan du skal lene deg. Tekst: Korrekt posisjon - knærne høyere enn hoften. Len fremover og hvil albuene på knærne. Spenn magen ut og rett ryggen

(Reprodusert med tillatelse fra Ray Addison (UK), kontinenssykepleier og Wendy Ness (UK), kolorektal specialsykepleier. Norgine 2007.)

Det viser seg at mange har feil sittestilling på toalettet, og presser for å få tømt seg. Det er derfor viktig å lære seg riktig sittestilling, og hvordan bekkenet fungerer under press. Ved anbefalt sittestilling holdes ryggen rett, og knærne er høyere enn hoften. Oppbygging (krakk) under beina bidrar til det. Hvis man i tillegg puster med magen og slapper av vil tarmen tømme seg lettere. Å gå på toalettet til samme tidspunkt ”lærer” tarmen å tømme seg regelmessig.

Avspenning av muskulatur

For at avføringen skal passere er det viktig at lukkemuskelen i endetarmen og muskulaturen i bekkenbunnen slapper av. Det er viktig å unngå og knipe/spenne muskulaturen. Det kan være en fordel å trene på å knipe og slippe for å kjenne når muskelaturen slapper godt av. Noen kan ha hjelp av å trene på avspenning individuelt med fysioterpeut. 

Assistert tømming
Ballongsprøyte

Ballongsprøyte (størrelse 10) er en form for miniirrigasjon. Den fungerer som en tarmskylling med springvann av nederste del av endetarmen for å tilstrebe komplett tømming. Denne kan brukes både før tømming for å komme i gang, og også etter tømming for å tilstrebe komplett tømming.

Glyserol stikkpille

Dette er et alternativ for å stimulere tarmen til kontraksjoner og tømming av nedre del av tarmen. Medikamentet er et uregistrert preparat og fås på resept. 

Klyster

Ved mindre plager av kortere varighet kan et miniklyster prøves først. For eksempel natriumlaurylsulfat (Microlax) tube, 5 ml. Ved mer uttalte, kortvarige plager kan større klyster brukes. Eksempler på dette er olje-glyserol-klyster eller saltvannsklyster, 120 ml opptil to ganger per dag i tre døgn. Man kan gjerne også kombinere disse to ved først å sette olje for så å sette inn saltvannsklyster. Rectalsonde kan benyttes for å få væsken lengre opp i tarmen. Klysterbehandlingen kan gjentas ved behov.

Transanal irrigasjon

I tilfeller der forstoppelse og tømmingsproblem ikke løses ved tiltakene som nevnt over, kan det være behov for assistert tømming. Transanal irrigasjon (TAI) er en metode som tømmer tarmen ved at vann føres inn i tykktarmen via et kateter (plastrør) i endetarmen. Vannet stimulerer tarmens peristaltiske bevegelser til å kvitte seg med avføring fra endetarmen og nedre del av tykktarmen. For mange er dette en effektiv metode som har som mål å sørge for regelmessig og forutsigbar tømming som forebygger forstoppelse og lekkasjer. Utstyret er på blåresept og opplæring må gis av helsepersonell.

Ut fra symptomer og behov kan det for noen være tilstrekkelig å bare skylle den nedre delen av rektum. I slike tilfeller kan en benytte en ballongsprøyte som er en “enklere” variant av irrigasjon eller skylling. 

Prinsippet bak TAI er det samme, men utstyret finnes i ulike varienter fra ulike leverandører. Noen er på refusjon/blåresept, disse ser du her:

Bilde av teknisk utstyr

Instruksjon i Navina Classic irrigasjonssystem (Wellspect).

Bilde av teknisk utstyr

Instruksjon i Peristeen irrigasjonssystem (Coloplast).

Bilde av teknisk utstyr

Instruksjon i Qufora Irrisedo Ballonsystem irrigasjonssystem (KvinTo AS).